Reseptit

Päivitetty 23.11.2016

Aioli
Etelä-Ranskassa tarjotaan usein valkosipulimajoneesia erilaisten kasvisten ja kylmien tai haaleiden paistiviipaleiden kanssa.
Murskaa 3 isoa valkosipulinkynttä. Sekoita joukkoon 2 raakaa munankeltuaista. Kaada tipoittain n. 2,5 dl oliiviöljyä ja mausta ripauksella suolaa, 1/3 tl riittää. Sekoita nopeasti koko ajan. Keltuaisten ja valkosipulin pitää ehtiä sitoa kaikki öljy ennenkuin tiputat lisää öljyä. Voit maustaa kastikkeen vielä mahdollisesti muutamalla tipalla sitruunamehua tai viinietikalla. Ne eivät varsinaisesti kuulu aioliin, mutta sopivat siihen.



Gluteenittomat kinkkumuffinsit
200 g Farina piirakkapohjaseosta (riisijauho, sokeri, tapiokatärkkelys, nostatusaine)
3 dl karkeaa riisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua voita
2 kananmunaa
3 dl vettä
2 dl kemaviiliä
3 dl kinkkusuikaleita
1,5 dl pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ruohosipulia
150g juustoraastetta

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi. Sekoita joukkoon kananmunat ja vesi sekä kermaviili. Lisää kinkkusuikale, aurinkokuivatut tomaatit, ruohosipuli ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi. Annostele muffinsivuokiin. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 210-asteessa n.20 minuuttia.



Gluteeniton ja laktoositon salamipiirakka
Pohja:
100 g rasvaa 
3 dl maissijauhoja
0,5 dl vettä
Sekoita aineet ja painele vuoan pohjalle.
Täyte:
laktoositon salamisuikale, paprikaa, ananasta, valkopippuria, 
150g juustoraastetta
Päälle:
2 kananmunaa
1,5 dl laktoositonta ruokakermaa

Uuni: +225-astetta, n.25-30min



Gluteenittomat tuulihatut

2,5 dl vettä
100 g margariinia
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 munaa

Kiehauta kattilassa vesi ja rasva. Lisää jauhot kerralla seokseen. Sekoita, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa hyvin kattilan reunoilta. Anna jäähtyä. Vatkaa kananmunat taikinaan yksitellen. Pursota tai nosta taikinasta pieniä nokareita pellille. Paista 175-200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa, etteivät tuulihatut lässähdä. Leikkaa valmiista tuulihatusta kansi terävällä veitsellä ja täytä.




Glögisangria
Idean sangriaan sain K-Ruokaresepteistä. Tämä yhdistää joulun maut ja raikkaan sagrian. Yhdistä seuraavat:
4 dl punaviiniä
4 dl puristettua appelsiinimehua tai tavallista appelsiinimehua
2 dl glögitiivistettä
4 dl vichyä
1 dl granaattiomenan siemeniä, tuore tai pakaste (Pirkka)
appelsiinin lohkoja
Jäät laitoimme erikseen jääkulhoon etteivät ne heti sula sangrian joukkoon.



Herkkupizza
Pohja:
2 dl lämmintä vettä (yli 42 asteista hiivan takia)
0,5 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa jauhoihin sekoitettuna
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Täyte:
pizzapyrettä (Makumestarin pizzapyre on valmiiksi hyvin maustettua ja sopivan tulista)
pikkutomaatteja puolitettuina
pizzamaustetta
ilmakuivattua kinkkua siivut puolitettuina
2 mozzarellaa siivutettuina
rucolaa

Laita suola astiaan, lisää lämmin vesi. Lisää jauhot ja kuivahiiva vähitellen. Lisää lopussa öljy ja loput jauhoista. Vaivaa käsistä irtoava taikina.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää pizzapyre, tomaatit ja pizzamauste.
Paista ensin +225-asteessa n. 10 minuuttia. Ota pizza pois uunista ja lisää kinkku ja mozzarella. Pane pelti uuniin ja paista toiset 10-15min.
Lisää valmiin pizzan päälle lopuksi vielä tuore rucola.




Lohipiirakka
Pohja kuten gluteenittomassa piirakassa.
Täyte:
150 g savustettua lohta suikaleina
paketti fetaa
halutessa hieman tuoretta tilliä
1,5 dl kermaa
3 kananmunaa 
150g juustoraastetta

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi,lisää fetakuutiot. Kaada päälle kermaan vatkatut kananmunat ja päälle juustoraaste. Paista piirakkaa +225-asteisessa uunissa alatasolla 25-30min. 



Nizzan salaatti
Klassinen eteläranskalainen salaatti:
1 tlk tonnikalaa öljyssä
4-5 keitettyä, kylmää perunaa
sokeriherneitä
1 ohueksi siivutettu punasipuli
4 tomaattia
oliivia
4 keitettyä munaa
1 tlk anjovista
1 sitruuna

Sekoita ainekset varovasti kulhossa. Koristele muna- ja sitruunalohkoilla.



Paistettu tonnikalapihvi
n. 150g tuore tonnikalaviipale per hlö
soijakastiketta
kuorimattomia seesaminsiemeniä

Paista tonnikalat n. 2x2 min. Varo ettei kala kuivu liikaa, saa olla hieman punertava sisältä. Suolan korvaa soijakastike, jota sivellään kevyesti pihvin molemmin puolin paistaessa. Lisää päälle seesaminsiemenet. 

Tarjoa esim. perunoiden, remouladekastikkeen ja caesarsalaatin kanssa.




Puolukkahyytelökakku
Pohja
3 dl ruishiutaleita
30 g voita tai leivontamargariinia
3/4 dl fariinisokeria
Täyte
6 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua
Puolukkahyytelö
2 liivatelehteä
200 g puolukoita (pakaste)
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunan mehua

Vaihe 1: Paahda ruishiutaleita paistinpannussa hetken ja lisää fariinisokeri ja voi. Kuumenna edelleen niin, että seos on rapeaa. Levitä seos irtopohjavuoalle tasaisesti (päällystä pohja tarvittaessa kelmulla tai leivinpaperilla) ja anna jäähtyä.

Vaihe 2: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos rahkan joukkoon ja sekoita hyvin, lisää kermavaahto ja kaada täyte vuokaan hyytymään. Anna hyytyä jääkaapissa tunnin.
Vaihe 3: Liota hyytelöä varten liivatteita vedessä. Sulata puolukat ja survo ne. Lisää vesi ja sokeri. Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun ja kaada se puolukoiden joukkoon. Levitä puolukkaseos täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia.
Irroita kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille.




Tiramisu
1 pkt Tiramisu-keksejä (24 kpl)
4 dl espresso-kahvia
5-6 kananmunaa
3-6 rkl sokeria
2 pkt (500g) Mascarpone-tuorejuustoa
3-4 rkl Marsala-viiniä
päälle kaakaojauhetta ja mahd. suklaarouhetta

Keitä vahva kahvi ja laita astiaan jäähtymään.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vaahdota sokeri ja keltuaiset ja lisää joukkoon tuorejuusto sekä alkoholi. 
Vaahdota valkuaiset ja lisää varovasti tuorejuustoseoksen joukkoon.
Kastele puolet kekseistä nopeasti kahvissa ja lado vuokaan. Kaada päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Tee samoin toinen kerros.
Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Sirottele päälle kaakaojauhetta ja mahdollisesti myös suklaarouhetta ennen tarjoilua.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti