maanantai 31. lokakuuta 2016

Matkan suunnittelu, osa I: Tiedonhankinta

Matkan suunnittelu alkaa usein, ainakin minulla, haaveista päästä lomalle jonnekin, näkemään uusia paikkoja, tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Olen sitä mieltä, että jos ei ole haaveita, unelmia, ei niitä voi myöskään saavuttaa. Vapaa-ajanmatkan tarkoituksena on ajanviete, lomanvietto, virkistys, rentoutuminen, harrastukset jne. Matka voi olla myös esim. työstä tai opiskelusta johtuva, jolloin kohteen valintaan vaikuttaa pitkälti myös ohjelma. Mutta muutoin kohde usein määräytyy mieltymysten perusteella, - toki pitää ottaa huomioon varsinkin tänä päivänä myös turvallisuus, sillä ei ole mitään mieltä lähteä paikkoihin, joissa henki on uhattuna. Kaikki eivät mieti tarkasti matkakohdetta, vaan ottavat, mitä on tarjolla. Jos äkkilähdöt sopivat sinun aikatauluun, löytyvät ne helpoimmin nettihaulla.

Hyvä matka alkaa jo mielestäni suunnittelusta. Ja se onkin yksi tärkeistä ja mielenkiintoisista vaiheista. Nykyään netti ja sähköiset välineet helpottavat suunnittelua, sillä tietoa on paremmin saatavilla tosin kuin esim. vielä 90-luvun alussa, kun tein ensimmäisen Inter-Rail matkani mieheni, silloisen poikaystäväni kanssa.


Malaga Espanja 1990

Matkan kohteen selviydyttyä tulee miettiä ajankohtaa. Joillekin ajankohta määräytyy työstä saatavien lomakausien ajaksi tai koululaisten loman perusteella. Mutta jos on mahdollisuus, kannattaa ajankohta valita sesongin ulkopuolelta, - matkustaminen on silloin usein myös edullisempaa. Usein ajankohtaan vaikuttaa myös kohteessa olevat sääolosuhteet. Esim. perulaisen kummilapseni asuinalueella saattaa sataa erittäin paljon silloin, kun heillä on kesä ja siksi alue on joskus asetettu jopa hätätilaan tulvien ja maanvyörymien vuoksi, jolloin kulkeminen alueella on erittäin vaikeaa. Huonoa säätä ei voi aina välttää, mutta jos tiedossa on tuonkaltaista, kannattaa ajankohtaa siirtää.

Budjetti on tärkeä matkaan vaikuttava asia. Se mahdollistaa matkan ja valinnan vaihtoehdot ovat usein kiinni budjetista. Budjetti on siis kaikki kaikessa. Kun budjetti on suurinpiirtein tiedossa, se aikaansaa minussa päämäärätietoisen säästämisen, jolloin matka voi jopa toteutua. Matkalla budjetista kiinni pitäminen on sitten aivan eri asia. Budjettiin vaikuttaa millä matkustaa, minne matkustaa, missä yöpyy ja miten syö. Budjettiin kannattaa laskea käyttövara per vuorokausi, hätävara ja shoppailuvara.

Tutustuminen kohteeseen ennakkoon oli aiemmin tosiaan hankalampaa. Tuolloin haimme kirjastosta kirjoja, olimme yhteydessä suurlähetystöihin ja matkatoimistoihin. Saimmekin usein postitse ison kirjeen, joka sisälsi karttoja, esitteitä ja muuta tärkeää tietoa. Matkailuneuvontaa ja esim. messuja kannattakin hyödyntää ennen matkaa. Ja nythän meillä on sitten netti! Sen merkitystä suunnitteluun ei voi väheksyä. Tietoa löytyy jos jonkinmoista, kunhan jaksaa vain etsiä. Toivon, että semmoisia sivustoja kuin esim. Wikitravel kehitetään edelleen paremmiksi ja informatiivisemmiksi matkailun tietolähteiksi. Lisäksi Globalis on hyvä tietokanta, jossa on tietoa maailman tilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti