perjantai 19. toukokuuta 2017

Interrail 45 vuotta

Vuonna 1972 Interrail-ohjelma aloitettiin ja tuolloin mukana oli 21 maata. Lippua myytiin vain tasan ja alle 21-vuotiaille. Interrail lippujärjestelmä on Euroopan rautatieliikenneyhtiöiden yhteinen ja mistä tahansa sen piiriin kuuluvasta maasta voi ostaa lipun ja matkustaa lähes kaikissa siihen kuuluvissa maissa. Aiemmin lipuissa oli ikärajoituksia ja vyöhykkeitä, - nykyään myynnissä on joko maakohtaiset passit (Interrail One Country Pass) tai kaikki maat kattava passi (Interrail Global Pass).

Antwerpen 2006
Joissakin junissa voi joutua maksamaan lisämaksuja (esim. paikkavaraukset, ks. www.interrail.eu). Lippu oikeuttaa myös alennuksiin tietyillä lauttareiteillä (Italian ja Kreikan välillä).  Alle 27-vuotiaille ja yli 60-vuotiaille lippu on edullisempi. Hintaan vaikuttaa myös voimassaoloaika ja -alue. 

Kortin voi ostaa Suomessa kaikista VR:n lipunmyyntipisteistä aikaisintaan 11 kuukautta ennen matkan alkua. Tarvitset voimassa olevan passin tai henkilökortin. Interrailkortti ei ole myynnissä verkkokaupassa Suomessa, mutta sen voi ostaa kansainväliseltä Interrail-sivustolta www.interrail.eu. Jos matkasi peruuntuu ennen kortin ensimmäistä voimassaolopäivää, hinta hyvitetään toimituskuluilla vähennettynä. Halutessasi voit käyttää 1 päivän kotimaan menomatkaan ja 1 päivän paluumatkaan, mutta voit ostaa esim. myös edullisen säästölipun meno- ja paluumatkalle.

Interrail sopii moneen budjettiin ja on helppo tapa nähdä lyhyessä ajassa paljon. Global Pass on voimassa seuraavissa maissa maksimissaan kuukauden ajan: Alankomaat, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Luxemburg, Makedonia, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Suomi, Tanska, Tsekki, Turkki ja Unkari. 

Vapaudesta voi nauttia lyhyemmänkin aikaa kuin kuukauden. Alle 60-vuotiaille aikuisille toisen luokan lippu maksaa 632€ kuukaudeksi, 15 vuorokaudeksi 418€ ja 15 matkapäiväksi 468€. Ensimmäisen luokan lippu kuukaudeksi maksaa 844€. Yli 60-vuotiaille lippu on noin 10% edullisempi. Vaihtoehdot löytyvät VR:n sivuiltaLipun hinta ei sisällä istuma- tai makuupaikkamaksuja eikä lisämaksuja tietyissä junissa (kansainväliset junat ja suurnopeusjunat).

Kuva Pixabay (Didgeman)
Kun aika on rajallinen tai junamatka Manner-Eurooppaan tuntuu pitkältä kannattaa matka aloittaa lentäen aloituskohteeseen. Kööpenhaminaan tai Berliiniin voi saada menopaluulentolipun noin sadalla eurolla. Usein lentokentiltä pääsee suoraan raiteille.

Voit aloittaa matkasi milloin vain klo 00.00 jälkeen korttisi ensimmäisenä voimassaolopäivänä ja matka tulee päättää viimeistään kortin vimeisenä voimassaolopäivänä klo 24 mennessä.

Antwerpen Centraal 2006
Kortti koostuu lipunkannesta ja siihen kiinni liitetyistä lipuista, joita ei saa irroittaa. Päivitä matkapäiväkirjasi ennen jokaista matkaa tai jos korttisi on ns. Flexi-kortti eli valinnaispäiväkortti, merkitse lisäksi oikea matkustuspäivä mustalla tai sinisellä mustekynällä (ei lyijykynä). Älä muuta päivämäärää myöhemmin. Voimassaoleva passi tai henkilökortti on esitettävä tarvittaessa junan henkilökunnalle.

Lippu vuodelta 2006
Ranskan, Italian ja Espanjan juniin vaaditaan usein paikkavaraus. Itävallan ja Saksan suurnopeusjuniin ei yleensä paikkavarausta vaadita. Interrail Rail Planner App-sovelluksesta näkee, milloin paikkavaraus on pakollinen. Varaus on mahdollista tehdä rautatieasemilla, rautatieyhtiöiden verkkosivuilla tai junalippuja myyvissä matkatoimistoissa. Kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin etenkin jos matkustaa vilkkaimpina matkustuskuukausina heinä-elokuussa. Sovelluksesta löytyy myös tiedot maakohtaisista alennuksista ja eduista (laivamatkat, hotellihuoneet, museot, ym.).

Eurooppa kutsuu sinut matkalle! Suosittelen kahden Interrail-matkan tehneenä.Lähteet: VR, Wikipedia ja Veronmaksajan Taloustaito-lehti (Katri Isotalo).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti