keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Matkabudjetti, säästövinkit ja rahoitus

Budjettiin vaikuttaa millä matkustaa, minne matkustaa, missä yöpyy ja miten syö. Budjettiin kannattaa laskea käyttövara per vuorokausi, hätävara ja shoppailuvara. On hyvä selvittää etukäteen millainen maan ja alueen elintaso on, sillä ne vaihtelevat maittain.

Säästövinkit:

Omatoimimatka vai valmismatka: Valmismatkalla kukkaroa turvaa laki. Jos matkanjärjestäjä menee konkurssiin tai loma ei vastaa sovittua, on valmismatkalla asioiden hoito helpompaa. Toisaalta omatoimimatkailija voi saada kuljetuksen ja majoituksen huomattavasti edullisemmin.

Sesonki: Lomamatka kannattaa pitää jos mahdollista sesonkikauden ulkopuolella, jolloin hinnat ovat edullisemmat.

Äkkilähdöt: Jos kohteella ei ole niin väliä, äkkilähdöistä löytyy edullisia vaihtoehtoja.

Edulliset lennot: Välilaskulliset lennot ovat yleensä halvempia. Halvimmat lentopäivät ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko. Tarjouksia löydät lentoyhtiöiden uutiskirjeistä ja Facebook-sivuilta. Lennot kannattaa varata niin aikaisin kuin mahdollista, toisten mielestä noin pari kolme kuukautta ennen matkaa. Finnairin ja eri allianssien tarjoamat bonus- tai lentopisteet voivat ajan kanssa tuoda ilmaisia etuja.

Minne: Matkusta suurten kaupunkien ulkopuolelle maaseudulle tai pikkukaupunkeihin. Syrjäseudulla yleensä kaikki on halvempaa. Myös euron suhde muihin valuuttoihin vaikuttaa hintoihin.

Muutoin kun lentäen: Kannattaisiko valita mieluiten bussi, juna tai muu kulkuväline? Aikaa voi kulua enemmän, mutta matka voi olla myös hieno kokemus. Kimppakyydeillä myös säästää.

Majoitus: Kotimajoitus tulee halvaksi. Netissä on useita palveluja, jotka välittävät majoitusta yksityiskodeissa.

Vakuutus: Jos matkustaa esim. kaksi kertaa vuodessa, tulee jatkuva matkavakuutus edullisemmaksi.

Rahoitus:

Säästäminen: Pankit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja tavallisesta säästämisestä tavoitteelliseen säästämisen tileihin, joissa korko voi olla suurempi. Itselläni on säästötili, joka helpottaa asiaa konkreettisesti, - en tuhlaa säästöön tarkoitettuja rahoja, kun laitan ne erilliselle tilille.

Osamaksu: Matkanjärjestäjillä esim. Aurinkomatkoilla on lomasäästösopimuksia sekä osamaksusopimuksia matkan rahoittamiseksi. Sopimuksesta riippuu, kuinka paljon lomalle tulee lisähintaa koroista ja muista kuluista.

Laina: Laina tai kulutusluotto on kallein vaihtoehto. Edullisemmaksi tulee maksaa matka luottokortilla.


Kuva Pixabay (stevepb)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti