maanantai 3. heinäkuuta 2017

Mitä pakata mukaan lyhyelle matkalle?

Teen yleensä lyhyellekin parin-kolmen päivän matkalle pakkauslistan. Se auttaa muistamaan, että kaikki tarvittava on mukana. Todella kevein kantamuksinkin voi lähteä matkalle, mutta tietyt jutut kulkevat aina mukana.

Tärkeimmät mukaan otettavat asiat ovat passi, matkustusasiakirjat (matkaliput, mahdolliset viisumit), maksu- ja luottokortti, matkavakuutus, käyttämäsi lääkkeet sekä puhelin ja laturi. Kannattaa ottaa ennen pakkaamista kuvat tärkeimmistä asiakirjoista ja tallentaa ne esim. omaan sähköpostiin. Näin pääset hakemaan tiedot, jos asiakirjat katoavat. Vaikka monet asiat ovat nykyään sähköisessä muodossa, suosittelen myös tulostamaan matkasuunnitelmat, hotellivaraukset jne, sillä rajaviranomaiset saattavat joskus kysellä niiden perään. Arvotavarat kuten kamera ja tärkeät asiakirjat kannattaa pakata aina käsimatkatavaroihin eli ei kotiavainta ruumaan menevään laukkuun.

Älypuhelimesta kannattaa ottaa kaikki irti ja ladata kaikki tarvittavat sovellukset kuten kartat, kohteen julkisen liikenteen sovellus, sääsovellus, taskulamppu, jne. Myös ajanviete kuten musiikki ja äänikirjat kulkevat kätevästi puhelimessa mukana.


Kuva Pixabay (congerdesign)
Selvitä ennen matkaa kohteen sääolosuhteet. Tämä vaikuttaa paljolti siihen, mitä tulisi ottaa mukaan. Tarvitsetko sateenvarjoa tai lämpimiä vaatteita?

Mikä on matkan tyyli ja agenda eli luettelo tehtävistä: Aiotko mennä rantalomalle vai onko kyseessä kaupunkimatka, aiotko shoppailla? Jos aiot tehdä paljon ostoksia, pakkaa toinen pienempi laukku mukaan, jota voit käyttää paluumatkalla vaikka käsimatkatavaralaukkuna ja laittaa toisen ruumaan.

Hanki sopivankokoinen matkalaukkuja muista painorajoitukset. Tämä ei ole niin tärkeää, jos matkustat bussilla, junalla tai laivalla. Jos lennät, löytyy ohjeita laukun koon valintaan aiemmin kirjoittamastani jutusta täältä.

Suunnittele sopivat asukokonaisuudet valmiiksi, - näin vältät turhien ja sopimattomien vaatteiden raahaamisen mukana. Otan joskus huviksi kuvia asukokonaisuuksista. Kuvien perusteella on helpompi päättää, mitä tarvitsee. Piristä asukokonaisuuksia asusteilla, ne eivät vie paljoa tilaa.

Matkalle kannattaa ottaa sellaiset kengät, joilla pystyy kävelemään tarvittaessa pitkiäkin matkoja riippumatta siitä, oletko menossa kaupunkilomalle tai vaeltamaan. Nämä kengät kannattaa laittaa päälle jo menomatkalla, jotta säästät tilaa matkalaukussa. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan yhdet kevyemmät kengät.

Mitä käsi- tai iltalaukkuun tulisi mahtua? Olkahihna vapauttaa kädet vaikka valokuvaamiselle. Pakkaa irtonaiset asiat kuten elektroniikka omiin pussukoihinsa.

Mukaanotettavat hygieniatuotteet ja kosmetiikka vievät yllättävän paljon tilaa. Suosi pieniä pakkauksia ja mieti, mitä voisit hankkia paikan päältä tai onko hotellissa jo valmiina sellaista, mitä on turha kuljettaa mukana.

Säilytä pakkauslista seuraavaa matkaa varten, sillä siitä voi olla hyötyä. Lisää asioita, joita huomasit tarvitsevasi ja poista turhat kantamukset. Pakkauslistasta voi olla myös apua, jos laukku katoaa ja aiot hakea korvauksia vakuutusyhtiöltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti