sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Kuumailmapallolennolla Luxorissa

Elämäni ensimmäinen ja toistaiseksi ainut kuumailmapallolento toteutui Egyptissä Luxorissa El Ramesseumin yläpuolella aamunkoitteessa huhtikuussa 2009. Kiinnostus kokea tuollainen elämys oli niin suuri, että uskallauduin lennolle. Jälkeenpäin voin sanoa, että kannatti, - tämä oli Egyptin matkamme huipennus. 

Lähtö hotellilta oli todella aikaisin, ja oli vielä pimeää, kun ylitimme veneillä Niilin. Saapuessamme lähtöpaikalle, oli kuumailmapallojen valmistelu jo täydessä käynnissä. Ennen kuin pallo voidaan kuumentaa, täytetään se kylmällä ilmalla käyttämällä moottorikäyttöistä puhallinta. Vasta kun pallo on hyvin täyttynyt, voidaan se polttimen avulla nostaa pystyyn ja matkustajat voivat nousta koriin. Saimme ohjeet, kuinka käyttäytyä pallon kyydissä ja varsinkin sen nousu- ja laskeutumisvaiheessa. Pajusta tai rottingista punottu kori oli jaettu lokeroihin, ja meitä oli kyydissä muistaakseni noin 16.

Kuumailmapallon täyttöä vielä hämärässä. Kuva P.Jokinen.
Kuva P.Jokinen.

Hatsepsutin temppeli. Kuva P.Jokinen.
Kuva P.Jokinen.

Aamuisin tapahtuvat kuumailmapallolennot Luxorin yllä ovat hyvin suosittuja turistien keskuudessa. Itärannan takaa nouseva aurinko valaisee kaupungin sekä vuoret. Itään katsoessa näkee Karnakin temppelin ja lännessä Hatsepsutin temppelin. Memnonin kolossit nousevat peltojen seasta. Pääsimme lentämään Ramesseumin temppelin yli ja näimme samalla Kuningattarien laakson.


Kuva P.Jokinen.
Kuva P.Jokinen.
Kuumailmapallolla voidaan lentää vain hyvällä säällä ja lentonopeus on sama kuin tuulen nopeus. Yleisölennätykset kestävät yleensä noin tunnin, - minusta tuntui, että lento oli kuitenkin liian aikaisin ohitse. Mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa kamera, sillä yläilmoista saa hyviä kuvia. 
Meitä oli ilmassa yhteensä noin parisenkymmentä palloa ja näky oli upea. Lento tapahtuu yleensä noin 150-400 metrin korkeudessa. Pallo liikkuu tuulen suunnassa ja siis tuulen nopeudella. Lentäjältä vaaditaan ammattitaitoa valita oikea lentokorkeus. Polttimessa palaa koko ajan niin kutsuttu pilottiliekki, jolla varsinainen polttoliekki sytytetään. Poltin pitää ääntä, tuhahtelua, joka kuuluu kauas.


Kuumailmapallolentojen keksijöinä pidetään Montgolfierin veljeksiä. Ensimmäinen miehitetty kuumailmapallokento tehtiin mitä ilmeisemmin vuonna 1783 Pariisissa. Portugalilainen Bartolomeu de Gusmão antoi lentonäytöksen Portugalin kuninkaalle vuonna 1709, mahdollisesti kuumailmapallolla ja myöhemmin inkvisitio syytti häntä noituudesta ja hän kuoli maanpaossa Sevillassa.


Lähde: Wikipedia, kuvat kirjoittajan paitsi erikseen mainitut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti