perjantai 11. marraskuuta 2016

Jordanian kiertomatka osa III: Wadi Rum ja Aqaba

Viimeinen osa jutusta, jonka aloittaa Kuninkaallinen Arabia: Jordanian kiertomatka, Amman ja ympäristö.

Osa III: Wadi Rum ja Aqaba


Päivä 7: Petra - Wadi Rum - Aqaba 140km

Lyhyt bussimatka vei meidät Wadi Rumiin katselemaan kuun maisemia. Aavikolta puhaltavat kuumat tuulet ovat siellä vuosisatojen ajan muovanneet pastellinsävyisistä vaaleanpunaisista hiekkakivikallioista toinen toistaan mielikuvituksellisimpia taideteoksia. Wadi Rum on kuin toinen maailma, avonainen, äänetön ja ajaton, ja sen ainutlaatuisten kallioiden karussa kauneudessa aistii ikiaikaista viisautta.

Rumin pienessä aavikkokylässä nousimme jeeppeihin ja ajoimme syvissä laaksoissa ruusunpunaisten hiekkaseinämien välissä. Esihistorialliset keramiikkaesineet ja kaiverrukset osoittavat, että alueella oli asutusta jo varhain, ja siellä näkee jälkiä kamelikaravaaneista, jotka kuljettivat mausteita, mirhaa ja suitsukkeita Intian itäosista Aqabaan ja Välimeren satamiin. Samalla seurasimme Arabian Lawrencen jalanjälkiä.

Päivä 8: Aqaba - Amman 380kmSuurin osa päivästä oli vapaa-aikaa. Uimme Punaisessameressä ja teimme ostoksia Jordanian tärkeimmässä rantalomakohteessa Aqabassa. Aqabassa sattui kadulla hauska tapaus. Kävelimme kadulla, kun vastaan tuli mies, joka huomasi mieheni vyön ja halusi vaihtaa vöitä mieheni kanssa. Mieheni mietti vähän aikaa, olihan hänen vyönsä melko uusi. Jordanialainen mies kertoi hänen vyönsä olevan Libanonista ja kehui mieheni vyötä, - hän ehdottomasti halusi sen. No miehet vaihtoivat vöitä. Mieheni vyö oli jordanialaiselle hieman lyhyt, mutta se ei kuulemma haitannut. Hän vei meidät myös paikkaan, jossa hänen vyö lyhennettiin kätevästi miehelleni sopivaksi. Sen jälkeen hän halusi tarjota meille kahvit. Menimme paikalliseen kahvilaan, joka oli täynnä arabimiehiä kaavuissaan viettämässä aikaa ja pelaamassa pelejä. Olin ainut nainen, - en tiedä olisinko saanut muuten mennä sinne, mutta tämä tapaus oli poikkeus. Kamera pysyi pöydällä, sillä kuvata ei siellä uskaltanut. Halusin kunnioittaa muiden rauhaa. Siinä joimme kahvit ja jutustelimme hieman. Sitten oli hyvästien aika, - jordanialainen mies oli erittäin tyytyväinen ja me jatkoimme matkaa hämillämme ja naureskellen. 

Ostimme Aqabasta mm. mausteita ja teetä, jordanialaisia koruja sekä suositun jordanialaisen laulajan Diana Karazonin cd-levyn El Omr Mashi. Myöhään iltapäivällä lähdimme Wadi Araban kautta vanhalle karavaaniasemalle itämaiselle päivälliselle, jonka jälkeen siirryimme lentokentälle takaisin Ammaniin.

Maustekauppias Aqabassa 2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti