tiistai 8. marraskuuta 2016

Minun Top 10 matkaelokuvaa

Tässä listauksessa on kymmenen matkoista kertovaa, inspiroivaa elokuvaa, joista pidän. Matkaelokuvia voi käyttää hillitsemään matkakuumetta, mutta usein ne lisäävät kuitenkin kaukokaipuuta.

1. Suojaava taivas - The sheltering sky

Ohjaaja Bernardo Bertoluccin vuonna 1990 julkaistu elokuva, joka perustuu Paul Bowlesin vuonna 1949 kirjoittamaan novelliin. Elokuva kertoo taiteilija-pariskunnasta, joka matkaa eripuolilla Pohjois-Afrikkaa 1940-luvulla. Pääosissa ovat Debra Winger ja John Malkovich. Elokuvan parasta antia tarjoaa italialaisen mestarikuvaajan Vittorio Storaron kuvaamat maisemakuvat, jotka ovat elokuvan tärkein elementti.

"We're not tourists, we're travelers. A tourist is someone who thinks about going home the moment they arrive whereas a traveler might not come back at all."2. Matka Kafiristaniin - Die Reise nach Kafiristan

Matka Kafiristaniin on kirjailija Annemarie Schwarzenbachin ja valokuvaaja-etnologi Ella Maillartin matka Fordilla 1939 Genevestä Afganistanin ylätasangolle, Kabulin ympäristöön. Filmi perustuu Schwarzenbachin kirjaan Das glückliche Tal. Saksalaisen elokuvan ovat ohjanneet Brüder Donatello ja Fosco Dubini vuonna 2001.

3. Rosso

Mika Kaurismäen vuonna 1985 ensi-iltaan tullut elokuva, joka kertoo sisilialaisesta palkkamurhaajasta, jonka tarkoituksena on löytää kadotettu rakkautensa ja vaimonsa Maria. Pääosissa ovat Kari Väänänen ja Martti Syrjä. Elokuvaa on kuvattu Italiassa ja eri puolilla Suomea.

4. Minun Afrikkani - Out of Africa

Vuonna 1985 ensi-iltansa saanut Sydney Pollackin ohjaama elämänkerrallinen elokuva tanskalaisesta kirjailijasta Karen Blixenistä ja hänen matkastaan Keniaan. Elokuva voitti seisemän Oscaria. Pääosissa ovat Meryl Streep ja Robert Redford sekä Klaus Maria Brandauer.5. Lahjakas Herra Ripley - The Talented Mr. Ripley

Patricia Highsmithin romaaniin perustuva elokuva vuodelta 1999. Sen on ohjannut Anthony Minghella ja pääosissa ovat Matt Damon sekä Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett ja Philip Seymour Hoffman. Elokuva sijoittuu Italiaan.6. The Tourist

Vuonna 2010 kuvattu elokuva, jonka pääosossa ovat Johnny Depp ja Angelina Jolie. Elokuva on uusintaversio vuonna 2005 kuvatusta ranskalaisesta toimintaelokuvasta Anthony Zimmer. Elokuvan on ohjannut Florian Henckel von Donnersmarck. Elokuvan tapahtumapaikat sijoittuvat Venetsiaan.7. Up - Kohti korkeuksia

Pixarin ja Disneyn vuonna 2009 julkaisema 3D-animaatioelokuva, jossa 78-vuotias Carl sitoo tuhansia ilmapalloja kotiinsa ja nousee ilmaan tavoitteenaan päästä unelmiensa Etelä-Amerikkaan. Elokuva sai parhaan animaation Oscarin vuonna 2010.

 8. Seitsemän vuotta Tiibetissä - Seven years in Tibet

Ranskalaisen elokuvaohjaajan Jean-Jacques Annaudin ohjaama elokuva vuodelta 1997. Elokuva perustuu itävaltalaisen vuorikiipeilijän Heinrich Harrerin teokseen Seisemän vuotta Tiibetissä vuodelta 1952. Pääosassa on Brad Pitt.

 9. Eat Pray Love - Omaa tietä etsimässä

Perustuu Elizabeth Gilbertin omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvaan kirjaan Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Pääosissa Julia Roberts Ja Javier Bardem. Elokuva sai ensi-iltansa 2010.

10. Kuolema Niilillä - Death on the Nile

Kuolema Niilillä on yksi Agatha Christien tunnetuimmista tarinoista, ja sen pohjalta on tehty samanniminen elokuva vuonna 1978. Tarinassa Hercule Poirot ratkoo vaikeaa rikosta, joka on tapahtunut pienellä turistialuksella Niilillä. Agatha Christie kirjoitti kirjan Kuolema Niilillä talvella 1932 Old Cataract hotellin sviitissä Assuanilla.

Old Cataract hotelli Assuan Egypti 20092 kommenttia:

 1. Olen katsonut selkeästi ihan liian vähän elokuvia, kun olen nähnyt näistä tasan kaksi :/ Pari noista kyllä herätti kiinnostuksen, ja tuo Minun Afrikkani taitaa olla sellainen, että se kyllä pitäisi ihan jo yleissivistyksen puolesta katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että lista herätti kiinnostusta :)
   Eikun elokuvia katsomaan!

   Poista