lauantai 5. marraskuuta 2016

Kulttuurishokki

Vieraaseen kulttuuriin matkustava henkilö kokee usein kulttuurishokin, - tuntemukset voivat olla niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin ja niiden voimakkuus riippuu omasta henkisestä kapasiteetista sekä oman ja vieraan kulttuurin erilaisuudesta ja aiemmista kokemuksista. Jokainen kokee sen eri tavoin. Tunnistettavia reaktioita voi olla mm. ahdistus, torjutuksi tulemisen tunteminen, avuttomuuden tunne ja epäselvyys.

Kulttuurishokkiin on määritelty neljä eri vaihetta (Tarja Malinen, Kulttuurishokki, 2008, Turun yliopisto):
  1. Kuherruskuukausi: Saavuttaessa kohteeseen innostus nähdä ja kokea kaikki. Vieras kulttuuri nähdään hyvässä valossa huomaamatta sen huonoja puolia.
  2. Shokin kynnysvaihe: Pienet asiat alkavat ärsyttää ja huonot puolet ja käytännön ongelmat tulevat esiin. Väsymys, masennus ja koti-ikävä kuuluvat tähän vaiheeseen.
  3. Sopeutuminen: Toimeen tuleminen ja vähittäinen oppiminen sekä ymmärrys siitä, mitkä ovat toimintatapojen syyt. Olo alkaa tuntumaan kotoisemmalta ja kommunikaatio-ongelmat sekä kulttuurista johtuva stressi vähenevät.
  4. Paluushokki: Paluu omaan kulttuuriin voi aiheuttaa suuremman shokin kuin kulttuurishokki vieraassa kulttuurissa, jopa masennusta. Sopeutuminen omaan kulttuuriin voi viedä aikaa vieraassa kulttuurissa kertyneiden kokemusten ja mahdollisesti myös muuttuneen omakuvan vuoksi.
Usein uskotaan, että kulttuurishokin kokeminen olisi heikkous tai negatiivinen piirre. Kulttuurishokki on täysin normaalia ja on osa onnistunutta sopeutumista uuteen kulttuuriin. Itse olen kärsinyt viime matkojen jälkeen lähinnä paluushokista, kun tajuan, että loma on nyt loppu ja pitää sopeutua arkeen.

Sanremo Italia 2004

Kymmenen askelta kulttuurishokin minimoimiseen (Marx, 2001, Breaking through culture shock, Nicholas Brealey Publishing, London):
  • Älä anna kulttuurishokin yllättää. Anna itsellesi aikaa ottaa selvää maasta johon olet lähdössä ennen matkaa.
  • Oleta, että koet kulttuurishokin kohteesta riippumatta. Voit yhtä hyvin kokea kulttuurishokin kotimaasi naapurimaassa kuin kauempanakin.
  • Havainnoi niin pian kuin mahdollista saapumisen jälkeen henkilöt, joista voisit saada ystäviä ja muista tutustua paikallisiin.
  • Kuten kaikissa stressaavissa tilanteissa, älä anna periksi.
  • Älä tukehduta tunteitasi juomalla tai syömällä liikaa, äläkä kiellä oireitasi.
  • Pyydä vinkkejä muilta samassa tilanteessa olevilta henkilöiltä.
  • Anna itsellesi aikaa sopeutua. Älä epäröi pyytää ammattilaisen apua, mikäli oireesi jatkuvat yrityksistäsi huolimatta.
  • Muista, että samat oireet voivat kohdata sinut, kun saavut takaisin kotimaahasi.
  • Ajattele kulttuurishokin positiivisia puolia, - henkilöt, jotka kokevat kulttuurishokin, sopeutuvat paremmin ympäristöönsä.
  • Säilytä huumori!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti