keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Vuoristotaudin oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Jo Perun matkaa suunnitellessani on minua hieman huolestuttanut kuntoni sekä mahdollinen sairastuminen vuoristotautiin, - siksi haluan ottaa siitä selvää etukäteen.

Vuoristotauti on hapenpuutteesta johtuva tila, joka aiheutuu nesteiden kertymisestä keuhkoihin ja aivokudokseen. Tämä aiheuttaa turvotusta aivoissa ja aivorungossa (aivoödeemä, high altitude cerebral edema HACE) ja/tai nesteen vuotamista keuhkoihin (keuhkoödeemä, high altitude pulmonary edema HAPE).

Vuoristotauti on yleinen ongelma noustessa nopeasti yli 2500m korkeuteen. Yksiselitteistä taudin aiheuttajaa ei ole pystytty selvittämään. Taudin vakavuuteen ja oireiden laatuun vaikuttavat nousunopeus, korkeus johon pyritään ja yksilöllinen alttius. Akuutin vuoristotaudin oireita ovat väsymys, päänsärky, ruokahaluttomuus, univaikeudet, pahoinvointi, suolisto-ongelmat (ripuli), näköhäiriöt, yskä, henkisen vireyden lasku ja lihashallinnan heikkeneminen. Oireet yleistyvät mitä korkeammalle mennään. Oireet ovat luonteeltaan tavallisia, joten ne peittyvät usein muiden syiden aiheuttamiksi.

Sukupuolella ei näytä olevan merkitystä taudin ilmenemisessä. Hyvä fyysinen kunto voi mahdollistaa liian nopean nousuvauhdin ja tällöin alttius oireilulle kasvaa. Iällä on samantapainen vaikutus. Nuorilla saattaa olla liian nopea nousunopeus, - toisaalta vanhemmilla henkilöillä tautihistoria (mm. sydän-, hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet) voi lisätä todennäköisyyttä oireilun ilmenemiselle.

Kuva Pixabay (LoggaWiggler)
Ensisijainen hoito on laskeutuminen alemmas korkeasta ilmanalasta. Oireet katoavat usein itsestään 1-3 päivän aikana eivätkä lievinä vaadi hoitoa. Lääkehoidoilla voidaan ennaltaehkäistä ja lieventää oireita. Lääkkeillä voidaan hoitaa oiretta, mutta syytä lääkitys ei poista. Myös lisähappea voidaan antaa. Hotelleissa vuoristoseuduilla on usein pieniä happipulloja saatavilla esim. ensimmäinen pullo ilmainen, seuraava maksaa ja kuulemma mm. Perussa Cuscon lentokentältä voi ostaa mukaan kuljetettavan happipullon (Oxishot, www.oxicusco.com) 30solella eli noin 9e:lla.

Ohjeita ennaltaehkäisyyn:

  • Juo riittävästi
  • Anna elimistölle aikaa tottua korkeuseroihin
  • Majoitu matalalla
  • Etene hitaasti
  • Laskeudu ajoissa alas

Ensimmäinen suunnitelmani oli viettää Cuscossa 3400m rauhassa muutama päivä ennen lähtöä Machu Picchulle 2430m, mutta sitten tein suunnitelman B, jossa yöpyisimme ensin Pyhässä Laaksossa Valle Sagrado, joka on alempana Cuscoa, esim. Ollantaytambo 2792m ja Urubamba 2871m. Sieltä Machu Picchun vierailun jälkeen menisimme Cuscoon ja totuttelisimme korkeuteen ennen kummilapsen tapaamista Pitumarcassa n. 3570m.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti