tiistai 22. marraskuuta 2016

Pablo Neruda ja Macchu Picchun huiput

Alturas de Macchu Picchu on hienoin ja kuuluisin chileläisen Nobel-palkitun runoilijan Pablo Nerudan pitkistä runoista ja tarjoaa avaimet hänen aiempiin töihinsä. Sen jälkeen kun Pablo Neruda vuonna 1943 palasi matkoiltansa Chileen, hän teki matkan Peruun, missä hän vieraili Machu Picchulla. Se oli kokemus, joka myöhemmin inspiroi hänet pitkään runoon Macchu Picchun huiput (Alturas de Macchu Picchu). Runossa on 12 osaa ja Neruda viimeisteli sen vuonna 1945. Se lisäsi kasvavaa arvostusta ja kiinnostusta Amerikan muinaisiin sivilisaatioihin. Hän jatkoi tätä teemaa eteenpäin teoksessaan Canto General 1949, - Macchu Picchun huiput on toinen osa tuosta teoksesta. Macchu Picchun huipuissa Neruda juhlistaa vuorelle nousua, mutta tuomitsee orjavoiman, joka oli tehnyt sen mahdolliseksi. Hän nousi vuorelle ratsain. Laulussa Canto XII hän kutsuu monien vuosisatojen kuolleita syntyväksi uudelleen ja puhuu heidän kauttaan. Macchu Picchun huiput löytyy Pentti Saaritsan suomentamana teoksesta Kello 0, Latinalaisen Amerikan runoja ja runoelmia. Ensimmäinen painos on vuodelta 1969 ja siitä on myös toinen painos vuodelta 1971 (WSOY).

Alkua kohdasta Canto VI:

Niin olen sitten noussut maan asteikkoa pitkin
lohduttomien metsien ja julman aarnion läpi
luoksesi Macchu Picchu.
Ylväs kiveen porrastettu kaupunki,
lopultakin tyyssija sille mitä maanpiiri
ei kätkenyt uinuviin vaateparsiinsa.
Sinussa ihmisen ja salaman kehto
keinui orjantappuratuulessa
kuin kaksi yhdensuuntaista viivaa.

Kiven äiti, kondorien vaahto.

Ihmisen aamuruskon korkea varustus.

Alkuhiekkaan hukkunut lapio.
Yle uutisoi 26. huhtikuuta 2016:

Neruda kuoli vuonna 1973. Hänen jäänteensä kaivettiin ylös kolme vuotta sitten myrkytysepäilyn vuoksi.

"Nobel-palkittu runoilija Pablo Neruda on haudattu uudestaan Chilessä. Nerudan jäänteet kaivettiin ylös kolme vuotta sitten myrkytysepäilyjen selvittämiseksi.

Nerudan entinen autonkuljettaja väittää, että diktaattori Augusto Pinochetin juntta myrkytti runoilijan. Neruda oli paitsi taiteilija, myös merkittävä poliitikko ja kommunistipuolueen jäsen.

Hän kuoli vuonna 1973, vain muutama päivä Pinochetin johtaman verisen vallankaappauksen jälkeen. 69-vuotias Neruda oli valmistellut lähtöä maanpakoon, jotta hän voisi johtaa sotilasjuntan vastaista taistelua ulkomailta.

Hän kuoli santiagolaisella klinikalla, jossa häntä oli hoidettu eturauhassyövän vuoksi. Eturauhassyöpä oli myös hänen virallinen kuolinsyynsä. Hänen autonkuljettajansa kuitenkin väitää, että Pinochetin agentit olisivat antaneet Nerudalle klinikalla myrkkypistoksen rintakehään.

Nerudan jäänteitä analysoineiden kansainvälisten tutkijoiden on määrä kertoa mahdollisista löydöksistään toukokuussa.

Tänään tiistaina Nerudan arkku oli esillä Chilen kongressissa Santiagossa. Myöhemmin se haudattiin hänen aiempaan kotiinsa Isla Negrassa Tyynenmeren rannikolla."

Amerikkalainen tutkija Hiram Bingham III esitteli Machu Picchun inkarauniot maailmalle 1911, mutta vasta Nerudan käynti tuolla toi kohteelle suuremman yleisön kiinnostuksen ja nosti sen Aasian kulttuurien tasolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti