maanantai 21. marraskuuta 2016

Kummiuteni Perussa

Televisiosta perjantaina 25.11.2016 tulevaa Sami Hedberg & Ystävät hyväntekeväisyysohjelmaa silmällä pitäen haluan kertoa omasta kummiudestani.

Vapaaehtoistyö ja erilainen järjestötoiminta ovat suosittuja Perussa. Itse olen valinnut auttamiskanavakseni Suomen World Visionin. Olen ollut kummina vuodesta 2010 lähtien. Peru on kiehtonut minua pitkään ja ehkä siksi valitsin Perussa olevan Mosoq Ayllun kuukausittaisen kummimaksun kohteeksi.

Mosoq Ayllu sijaitsee Pitumarcan ja Checaqupen alueella Cuscon maakunnassa korkealla Andien vuoristossa. Alueella asuu noin 11000 ihmistä. Kielenä on espanja ja ketsua, uskontona roomalaiskatolilaisuus ja päätoimentulona perunan ja maissin viljely, karjanhoito ja käsityöt. Tavoitteena on parantaa alueen perheiden, erityisesti lasten ja naisten sekä yhteisöjen toimeentuloa ja elämänlaatua. Hankekausi alkoi 2004 ja se päättyy 2019. (Suomen World Vision)

Välittöminä tavoitteina on ollut lasten koulunkäynnin edistäminen, terveyden, hygienian ja ravitsemuksen parantaminen sekä lasten oikeuksien toteutuminen. Perheiden toimeentulo on parantunut paranneltujen viljelymenetelmien käyttöönoton myötä. Tavoittena on ollut myös yhteisöjen osallistuminen, järjestäytyminen ja niiden vahvistaminen. Esim. Mosoq Ayllussa on järjestetty nuorille erilaisia kursseja, jossa he oppivat yrittäjyystaitoja kuten marsujen kasvatusta. Vanhemmille on järjestetty työpajoja, joissa he oppivat tukemaan lastensa kasvua. Lukemisharrastuksesta innostuneiden lasten määrä on nelinkertaistunut Mosoq Ayllussa.

Kuva Pixabay (alfcermed)

Kummilapsen kanssa voi halutessaan käydä kirjeenvaihtoa. Olen lähettänyt kirjeiden ja korttien mukana pieniä lahjoja kuten värityskyniä, vihkoja, pipon sekä espanjankielisiä kirjoja. Vastaukseksi olen aina saanut kirjeen usein piirustuksen kera sekä valokuvan, josta myös näkyy, että lahjani on mennyt perille. Kirjeenvaihto ei ole välttämätöntä, - kuukausittain menevä rahalahja on erittäin tärkeä, ja pienikin rahasumma voi auttaa. Se menee yhteisön kehittämiseksi, ei siis suoraan kummilapselle. Kummilastaan voi myös halutessaan muistaa suuremmalla rahalahjalla tietyn ajan välein. Tästä tulee myös kirje ja selvitys kuvineen, mitä rahalla on hankittu. Kummina saat vuosittain joulukortin kuulumisineen sekä vuosiraportin alueelta.

Suosittelen kummiksi ryhtymistä. Se on antanut minulle paljon iloa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti